Franka Tibor polgármester hivatalos feljegyzése a hivatalban történtekről

 

TISZTELT MUNKATÁRSAK!

 

FELJEGYZÉS

 

Dr. Fila László kinevezésével egyidőben utasítottam Fila urat méltatlansági vizsgálat céljából, hogy ma számoljon be az eset részleteiről. Az írást megkaptam, elolvastam, így méltányos döntést hoztam. Ezért hívtam ide Önöket. Nagyon nehéz volt dönteni, de dönteni kellett, a város, a hivatal, az intézmények mindenek felett.

Ami Oláh János jegyző közös megegyezéssel történt távozása után történt június 18-án és azóta, méltatlanul és nagy nyilvánosság előtt igyekezett lejáratni és jó hírnevét aláásni Kerepes önkormányzatának, intézményeinek és hivatalának, eredményes, sőt, példamutató tevékenységével együtt.

Oláh és Dr. Fila négyszemközti veszekedése Oláh jóvoltából kikerült a világhálóra, ezt követően pedig Dr. Fila ugyancsak hátrányos és méltatlan válasza is. Az, amit egymás fejéhez vágtak, az olyan mértékben besározta a hivatalt és dolgozóit, hogy azért mindkettőjüket azonnal fel kellett volna függesztenem a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló 2011. évi törvény alapján. Amit műveltek és amit ebből az ellenzék és néhány önjelölt a kommentjeivel kikerekített, illetve már - már gyalázkodott igaztalanul, az nemcsak a munkáltató jó hírnevét, hanem a közigazgatásba vetett társadalmi bizalmat is súlyosan rombolja. Egymás elleni csörtéjükkel Kerepes város közéletén, köznyugalmán és az irányításuk alá tartozó dolgozók lelkén ejtettek súlyos sebeket, illetve osztották meg viselkedésükkel az önkormányzatot és az alkalmazottakat.

Természetesen a közös marakodásukból kikerekedett rosszindulatú, a jövő évi választásokra hajazó vélemények nem igazak: a hivatalból senki nem állt fel és senki nem megy el. Hazugság!  Nem volt semmiféle intézkedés, mindenki, mint eddig ezután is, lelkiismeretesen és becsületesen végzi a munkáját. Az viszont igaz, hogy többen is elmondták, a veszekedés során megnyilvánuló magatartást és fenyegetést nem szívesen tűrik és az nem szolgálja a nyugodt munkavégzést. Tudtommal, a jegyzőnek már megvan az új helye, tehát nem üldözte el senki, hanem ő ment a lakóhelyéhez közelebbi településre dolgozni. Ezt sajnálatos egészségügyi problémája miatt meg is értem. Azt nem, hogy miért így kellett távoznia. Cserben hagyta a kollégáit és olykor alkalmat adott a viselkedésével a bizalom vesztésre is. De jó jegyző volt. Dr. Fila László aljegyző igyekezete és lojalitása dicséretes, olykor politikai nézetéről árulkodó viselkedése jót tett a városi rendezvényeknek és a hivatal képviseletének. Amikor a jegyzővel felvettük, az ő utódjára gondoltunk. Itt él, itt legyen vezető. Sajnos ez lett belőle. Az a vizsgálat is elindult, amelyet aljegyzőként elrendelt, ugyanakkor szakmai munkája és munkahelyi megnyilvánulásai hagytak maguk után kételyeket. De ezeket ki lehet nőni, meg lehet tanulni. Ami mindennek véget vetett, az a méltatlanság, amelyet Oláh János nyilvánosságra hozott véleményére válaszolt, az is nyilvánosságra került. Ezzel Kerepes Város Önkormányzatának és Polgármesteri Hivatalának, a közel 140 dolgozó jó hírnevének, illetve a közszolgáltatásba vetett bizalomnak erős megsértését követte el. Ezért Dr. Fila László aljegyzőtől munkájának elismerését nem feledve, de meg kell válnunk. Méghozzá a mai nappal.  Sajnálom, de vége. Jó munkája elismeréséül 2 havi munkabért kiutalunk számára. Becsületes ember, kiállt értem, de a város és a hivatal mindent felülír.

 A jegyzői feladatok ellátására átmenetileg Bondor Éva önkormányzati irodavezetőt utasítom, miközben a jogszabály értelmében Kerepes város jegyzői állását azonnal megpályáztattam. Hamarosan új jegyzője lesz Kerepesnek. Ezt az átmenetet kell most megértéssel, közös munkával átvészelni.

A legtöbb kollégával 5-8 vagy 10, esetleg 12 éve dolgozom együtt a hivatalban és az intézményekben. Nem hogy öncélú vízparti hullámvizeket, de igazi cunamikat is átéltünk már együtt. Most is együtt vagyunk és együtt maradunk. Hát ez történt és ennyi történt.  Nem mondom, hogy hiányzott, de azt sem mondom, hogy most ezután vége a világnak.  Végig gondolva az eseményeket, annyi bűnöm lehet nekem is, hogy miért nem csaptam a veszekedők nyaka közé. Felnőtt emberekről van szó. Egy kis fát könnyű igazgatni, de a jegenyét már lehetetlen. Kívánom nekik, nőjenek az égig.

Ezt kérem Kerepesnek is.

 

Kerepes, 2018. június 21.

Franka Pál Tibor

polgármester

 

A Kerepesi Polgármesteri Hivatal köztisztviselőinek hivatalos nyilatkozata

 

TISZTELT POLGÁRMESTER ÚR!

TISZTELT KÉPVISELŐ-TESTÜLET!

TISZTELT LAKOSSÁG!

 

NYILATKOZAT

 

Az utóbbi hetekben lezajlott események, a Facebook-on, rádióban – esetenként túlzóan, vagy minden valóságalapot nélkülözően – megjelent „tudósítások” tükrében a Kerepesi Polgármesteri Hivatal dolgozói az alábbi nyilatkozatot teszik:

Számunkra, akik itt dolgozunk, sokan a településen élünk, a város érdekét szem előtt tartva az a legfontosabb, hogy a hivatal zökkenőmentesen továbbműködjön.

Ennek érdekében a hivatal dolgozói - az eddigieknél sokkal erősebb összefogást kinyilatkoztatva, illetve megvalósítva - teljes létszámmal, megújult energiával folytatják tovább munkájukat. Minden tudásunkkal, igyekezetünkkel azon leszünk, hogy a  jó közigazgatásba vetett megrendült közbizalmat visszaállítsuk.

Bizalmukat előre is megköszönjük.

 

Kerepes, 2018. június 21.

Köszönettel:

A Kerepesi Polgármesteri Hivatal köztisztviselői

Scroll to Top