Ezt a mondatot kántálták annak idején - amikor még nem volt telefon és távíró - azok az atyámfiai, akiknek az volt a dolguk, hogy lefekvés előtt a város utcáit járva figyelmeztessenek: Tűzre, vízre vigyázzatok! Mert, ha bármelyik rátör hirtelen az emberre az olyan károkat okozhat, mintha tűzből és vízből állandó hiányt kellene szenvednünk.
A Nap, a tűz és a víz nélkül lehetetlen lenne a földi élet, de ha bármelyik közülük „elszabadul” hatalmas pusztítást végez. A hőség átlendülve az eddig megszokott időjárási határokat embert, állatot és növényzetet tizedel Európa-szerte. Persze, emberi mohóság és mulasztás is előidézte ezt a kánikulát, éppen ezért figyeljünk oda menteni, ami még menthető.
Hivatalunk és intézményeink, orvosi rendelőink, annak, aki a hőségtől rosszul érzi magát rendelkezésre állnak. Aki teheti ne utazzon, ne vezessen, helyette árnyékot keressen.
Ha segítségre szorul hívja a hivatal (0628-561-059), orvosi ügyelet (0628-470-840), családsegítő (0628-560-390), védőnői (0628-560-331) körzeti megbízott rendőrök (Szabó Attila rendőr főtörzsőrmester: 06-20/559-8909 ; Göbölös Ferenc rendőr főtörzsőrmester: 0670/492-0763) telefonszámokat.
Okosan bánjunk a vízzel is, hiszen ekkora szükség talán sosem volt rá. Akinek fúrt kútja van, azzal is spóroljon, mert a föld alatti vízerek könnyen kiapadnak, vagy irányt váltanak.
Tűzrakásra esetleg száraz levél stb. égetésére pedig gondolni sem szabad ezekben a hetekben. Európa-szerte erdőtüzek, olykor pedig árvízszerű esőzések tombolnak. Ilyenkor elegendő a tűző napon felejtett üvegdarab, hogy alatta a száraz fű lángra kapjon.
Tisztelettel mindenkit arra kérek, hogy figyeljenek oda egymásra, a környezetükre, és ha szokatlant látnak hívják az idézett telefonszámokat.
Franka Tibor
Scroll to Top